В неделя почитаме паметта на загиналите при катастрофи по пътищата на страната

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се определя като ден, в който да се почита паметта на загиналите при автомобилни катастрофи. Министерството на вътрешните работи ежегодно се присъединява към събитията, посветени на хората, загубили живота си по пътищата на страната и извън нея. През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември /неделя/ под мотото „Животът не е резервна част“.

В Силистренска област от началото на годината до 12 ноември са станали 96 тежки автопроизшествия, при които са загинали 13 и са пострадали 123 души. За същия период на миналата година катастрофите са били отново 96 с 10 жертви и 115 ранени граждани.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в страната да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, водачи и пътници.