Галин Стоев спаси Богоявленския кръст в Дунав край Силистра

20-годишният Галин Стоев спаси днес Богоявленския кръст от водите на река Дунав в Силистра. Смелчагата, който е бивш плувец, работи в местна фирма и учи във филиала на Военния университет в Шумен. Късметлията участва да пръв път в православния ритуал, но обеща след първия успех да се хвърля в реката всяка година. Той пожела на всички силистренци здраве и успехи през годината.

Десет мъже, от които двама йордановци, се състезаваха в ритуала за Богоявление. Всички получиха парични награди от Доростолския митрополит Яков и кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.

Преди спасяването на кръста в православния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ Доростолският митрополит Яков отслужи архиерейска света литургия с градското духовенство. След Великия водосвет по древна традиция шествието, водено от Градския духов оркестър се отправи към брега на Дунав, където се проведе ритуалът

По спомените на протосингела на епархията протопрезвитер отец Добри Чаков ритуалът по спасяването на Богоявленския кръст бил възстановен през 1991 г. по времето на кмета Георги Балушев. Дотогава в годините на социализма бил забранен. За последните 30 години само поради замръзване на реката и много ниски температури ритуалът бил провеждан в импровизирани условия – в замръзнали локви и преспи.