Георги Чапкънов – Чапа ще вае от бронз певеца Лъчезар Пеев

ChapaИзявеният оперен бас Лъчезар Пеев от Силистра пя със световноизвестния хор „Bolschoi Don Kosaken“, участвайки в два негови концерта, изнесени във Виена и Линц, Австрия. Това стана по покана на художествения му ръководител Петя Худяков, който също като него е изпълнител на казашки и източноправославни песнопения.

Известният скулптор Георги Чапкънов – Чапа бе сред публиката на въпросните концерти в Австрия, оставайки възхитен от изпълненията на Лъчезар Пеев. Затова го покани в ателието си с предложението да го увековечи, като му направи портрет от бронз.

Роденият през 1934 г. в Ростов на Дон, Русия, Худяков, освен че е диригент и певец, се занимава активно и с хореография. Той е тясно свързан с България, понеже през 60-те години е бил няколко сезона част от състава на музикалния театър „Стефан Македонски”. После отива в Германия, създавайки там ансамбъла си и базирайки го по-късно във Виена, където е днешното му седалище. Голям приятел е със скулптора и почетен гражданин на Силистра Георги Чапкънов – Чапа, който преди няколко месеца го покани в София и му извая бронзов бюст в знак на уважение към неуморната му творческа дейност.