Епископите Яков и Сионий са кандидатите за Доростолския престол

На 1 ноември новият Доростолски митрополит ще заеме поста си, съобщи Западно и средноевропейският митрополит Антоний, наместник на овдовялата Доростолска митрополия. Днес той ръководи Епархийския избор на нов митрополит на епархията. От петимата, предложени от Светия синод епископи, съветниците трябваше да изберат двама с повече от половината гласове на присъстващите.

18 членове на Епархийския съвет – 9 свещеници и 9 миряни единодушно дадоха гласа си за Константийския епископ Яков. Той и Величкият епископ Сионий, който събра 12 гласа, от общо 5 кандидатури, ще бъдат представени на Светия синод за одобрение на поста митрополит на Доростолската епархия. Митрополит Антоний благодари на епархийските съветници за отговорността и съзнанието по време на важния вот. На 25 октомври Светият синод ще реши кой да оглави епархията. Предишният Доростолски митрополит Амвросий почина в края на август от коронавирус.

Изборният ден започна с отслужване на Света литургия. След богослужението епархийските избиратели от духовните околии на епархията се оттеглиха в резиденцията на Доростолския митрополит и след молитва пристъпиха към избора. Листата за избора включваше епископите: Велички Сионий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим и Константийски Яков. Средната възраст на кандидатите бе 45 години, като най-възрастният е на 51 години, а най-младият на 41. Преди две години Белоградчишкият епископ Поликарп, Агатополският епископ Йеротей, Мелнишкият епископ Герасим и Константийският епископ Яков бяха в листата за избор на нов Видински митрополит.

За направения днес избор бе съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия синод за разглеждане.