Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“

Йордан Кисьов е носителят на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“. Победителят беще обявен днес – рождения ден на Майстора – от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, на официална церемония пред галерията „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил.

„Тази награда ме задължава много да продължа по пътя си, независимо дали е прав или крив. Всеки път има и криволичения, има разклонения, кръстовища и отбивки, но е ясен – той е напред, пък да става каквото ще“, каза след награждаването си Кисьов.

Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 – от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. В залите на галерията днес беше открита и изложба на Елица Тодорова, която показва най-новите си творби.

В галерията са подредени и представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

По-късно днес участниците в честването ще посетят къщата-музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.