Над 300 събития проведе Библиотеката през 2020 г., над 450 000 души я „посетиха“ виртуално

Изминалата 2020 година бе забележителна за Регионалната библиотека „Партений Павлович”. Навършиха се 150 години от началото на библиотечната дейност в Силистра и Храмът на книгата отбеляза своя юбилей с редица интересни прояви.

Противоепидемичните мерки наложиха необходимостта културната институция да промени начина си на работа, да затвори вратите си за определен период от време и да търси нови начини на комуникация и предоставяне на библиотечни услуги. С дейността си през предходната година РБ „Партений Павлович” доказа, че е „гъвкава“ институция и успешно се приспособява към промените, за да бъде полезна на своите потребители.

Библиотечните специалисти се стремяха да поддържат интереса на читателите с комплектуването на нови, интересни библиотечни документи, със събития, посветени на книгите и четенето, с нови онлайн услуги, с актуална информация. Библиотечната статистика представя това с цифри: набавени 4219 нови библиотечни единици, над 300 културни събития, регистрирани потребители – 2678, които са заели 73 135 библиотечни документа. Реалните посещения в библиотеката са 38 419, виртуалните – 456 155.

Регионалната библиотека бе домакин на разнообразни културни събития – изложби, литературни вечери, представяния на автори. Инициативите, насочени към насърчаване на четенето – наградата „Бисерче вълшебно”, Маратон на четенето и др., се проведоха и през 2020 г., като бе променен начина на организация – за пръв път те се проведоха изцяло онлайн.

Събитията за деца заемаха значителна част от културния календар на РБ „Партений Павлович”. 124 са творческите ателиета, литературните игри, конкурсите за деца, които организираха библиотечните специалисти. Някои от тях са част от национални кампании, провеждат се ежегодно, други са по инициатива на силистренските библиотекари и всички се провеждат при голям интерес от страна на малките читатели.

През предходната година бяха представени книги на местни автори – Снежанка Генчева с „Тези чисти българи”, Валентин Събков – „Без борба няма свобода”, Господин Великов – „Село Професор Иширково”, Елена Койчева – „Мъри Радо, бяла Радо”, Огнян Димов – „Агресията в семейството”.

Изложбите, които Регионалната библиотека експонира през 2020 г. бяха 39 и показаха, освен библиотечни документи и картини, сувенири, облекла, пощенски марки, картички, фотографии. Атрактивните изложби спечелиха интереса не само на гражданите от Силистра и региона, а и на медии в съседните области.

Библиотеката посвети редица инициативи на своя юбилей – изложбите „150 години библиотечно дело в Силистра” и „150 години в 150 снимки”, среща „Библиотекарите – преди и сега”, Регионална конференция „Достойно минало – европейско бъдеще”. Припомняйки историята на библиотеката, тези събития акцентираха и върху делото на първите – книжовници, спомоществователи, учители, духовници, които подготвиха условията за началото на библиотечното дело в Силистра.

Специалисти от силистренската библиотека участваха активно в национални форуми, конференции и семинари, посветени на библиотечното дело. В 30-тата национална конференция на ББИА Регионална библиотека – Силистра представи част от своите дейности с презентация: ”Библиотечни делници и празници в условията на пандемия”, а ”Библиотека в куфар” бе презентацията, която показа работата на Библиотеката с читатели до 14 години. Участие имаше и в националните форуми, които се проведоха онлайн, статии на библиотекарите разкриха новите библиотечни услуги в условията на предизвикателства, предизвикани от коронавируса.

Показателите на библиотечната статистика, интересните събития, отзивите на потребителите дават основание на Регионална библиотека „Партений Павлович” да определи изминалата година като успешна. Творческият подход на библиотечните специалисти, стремежът им да удовлетворяват информационните, образователните и културни потребности на гражданите на Силистра, показа, че и в трудните условия на 2020 г., Библиотеката заема важно място в живота на общността.