Ремонтират Паметника на добруджанските революционери

Започна дългочаканият ремонт на Паметника на добруджанските революционери, известен на силистренци като паметникът на Дочо Михайлов. Очаква се ремонтът да продължи около 10 дни.

Ще бъдат подменени паднали и повредени плочи в долната част на монумента, ще бъдат изписани имената на добруджанските революционери. Средствата за ремонта са от бюджета на община Силистра. Паметникът е открит през май 1958 г. и е дело на скулпторите Георги Коцев и Павел Метеоров. Архитектурната част на монумента е на арх. Иван Найденов.

1 thought on “Ремонтират Паметника на добруджанските революционери

 1. Браво господа !
  Браво!…

  Днес / и по-рано/ се говори все за македонските революционери.Все за бежанците от Македония и Егейска Тракия.
  Мълчи се за борбата на добруджанци срещу окупатора Румъния на Южна Добруджа..
  Мълчи се за изселниците през 1940 година от Североизточна Добруджа.
  Мълчи се за тяхното имущество , останало в Румъния.
  Не се казва нищо за това,че от земеделската/обработваемата/ земя на населението от Южна Добруджа са оземлени преселниците от Северна Добруджа.
  А какво се направи с тяхната земя в родните места.
  . Дадоха я на румънците. А тук те получиха едва по една десета,най-много двайста от земята,която са стопанисвали там.
  Оставиха там богатите си дворове,градини,хубави къщи и добитък дори, а тук … Тук една част бяха настанени в къщите и дворовете на колонистите, завърнали се в Румъния. Буренясали дворове . Мързеливите румънци-авантюристи,дошли тук за плячка, не притежаваха умение да обработват нивите,които им подариха,не знаеха как да подредят дворовете си.

  Хубавите дворове и нивите на милите ни преселници останаха там.В тях настаниха колонистите, живяли четвърт век тук в Южна Добруджа. Дошли от всички краища на Румъния, за да колонизират земята, окупирана през 1913 година от Румъния.

  Ей така оземлиха ги там ония,които се бяха заселили и живяли четвърт век тук , в Южна Добруджа.Ония, които още наричаме колонистите,когато си спомним за издевателствата им над българското население тук.

  Пазете паметниа.
  Слагайте ежедневно свежи цветя пред него.
  Той не е паметник на хора изповядващи някаква идеология,някакви партизанковци, А НА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ,БОРИЛИ СЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПОРОБЕНА, ОКУПИРАНА,ВЛАДЯНА ЧЕТВЪР ВЕК ОТ „МИЛАТА“ НИ рУМЪНИЯ.

  Мила?!.
  О, боже,.Нима има по-големи врагове на българите от румънците.

  Мълчим за геноцида над българското население през 1916-1918 година.За ония хиляди български чета отвлечени като заложници в Молдова. За хилядите умрели там от болести,глад,издевателства и робски труд по мушиите на мушиерите.

  Мълчим. Защо?

  Палец нагоре 4 Палец надолу 5

Comments are closed.