Силистра влезе в черен списък със смъртоносни пътища

11 са фаталните пътища, на които най-често стават катастрофи. Тежките инциденти на тези отсечки се повтарят средно през една или две


11 са фаталните пътища, на които най-често стават катастрофи. Тежките инциденти на тези отсечки се повтарят средно през една или две години, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитирани от „Труд“.
Формално опасните пътища все още са 13, но два от тях отпаднаха след пускането на цялата магистрала „Тракия“ и ще излязат и от черния списък до септември т.г.
Пускането на магистрала „Тракия“ през лятото на миналата година извади от черния списък две от смъртоносните шосета. Това са Стара Загора – Нова Загора – Сливен, и Сливен – Петолъчката – Карнобат. Само в тези участъци годишно загиваха над 100 души, а в момента са под 20.
Почти нищо обаче не е направено от години, за да се избегнат отсечките, които в необозримо бъдеще трябва да влязат в трасето на магистрала „Черно море“. Става дума за пътищата Дуранкулак – Варна, Варна – Обзор – Слънчев бряг – Бургас, и Бургас – Созопол – Царево.
Шест от смъртоносните шосета са в Северна България. Тожва са Плевен-Бяла-Русе, Ябланица-Севлиево-Търговище, Русе-Разград-Шумен, Силистра-Добрич, Русе-Силистра, и Ботевград-Мездра-Монтана.
В Южна България опасните отсечки са Пловдив-Смолян и Благоевград-Кулата, през Креснеското дефиле, откъдето трябва да минава бъдещата магистрала „Струма“.
От пътната агенция уверяват, че непрекъснато вземат мерки за обезопасяване на рисковите пътища. През първите шест месеца на т.г. са изразходвани 9,5 млн. лв. за монтиране на стоманени предпазни огради, полагане на маркировка и подрязване на дървета и храсти, които пречат на видимостта. За цялата 2013 г. са били похарчени 13,6 млн. лв. Някои от ремонтите са започнали със спестените пари от зимното поддържане на пътищата.

1 thought on “Силистра влезе в черен списък със смъртоносни пътища

  1. Значи това била тайната, зимата пътищата не се чистят, за да може лятото да се подрязват храстите.

    Палец нагоре 4 Палец надолу 1

Comments are closed.