Силистренските „колеги“ на Свети Никола още чакат обещаната Рибна борса

По-малко от 300 са рибарите в Силистренско, които днес празнуват професионалния си празник – Денят на Свети Николай Чудотворец. С около двадесетина са намалели те през последната година, а за 7-8 години с над 150.

От тях всяка сутрин към осемте лодкостоянки в силистренската акватория на Дунав се отправят около 180 души, а в Града на рибарите Тутракан стотина работят на общо 7 места по реката. Допреди стотина години тутраканските рибари са били над… 500 души. Неколцина са ветераните в бранша, родени преди 80 години, които въпреки напредналата си възраст се регистрират редовно.

Любителите-риболовци или т.нар. въдичари, които са се регистрирали в Рибарската служба или в Ловно-рибарския съюз са около 2000 жители на областта. Реално, обаче те са повече, тъй като много са подали документите си в други градове на страната. Немалко са и страстните търсачи на голямата риба, с регистрация в Румъния, както и северни съседи с български билети за любителски риболов. Освен в Дунав те замятат такъмите си и в 40 язовира в Силистренско, от които 15 официално са вписани в регистрите като развъдници на различни видове риби.

От десетилетия най-големият проблем за силистренските рибари е реализирането на уловената от тях риба, поради което от години, особено по време на предизборни кампании става дума за организирането на рибна борса или тържище. Кандидат кметове от всички партии са съгласни, че икономиката на града трябва „да се обърне към Дунава“, но…

Всъщност, само в Тутракан има две рибни борси. В Силистра за последно през далечната 1966 г. е имало кооперация „Шаран”, но тогава при други условия в държавата, когато е имало „държавни рибари” и „държавен наряд”.

В днешно време самите рибари си купуват или правят мрежите, техни са и лодките, съответно разходите, а продажбата си организират сами. Най-често направо от лодките, ако има клиенти. Случва се обаче търговци-прекупвачи и ресторантьори да им я изкупуват на безбожно ниски цени, а после я замразяват, за да я продадат след време три пъти по-скъпо.

„Май станахме по-малко и от банкерите“, коментират рибарите и техния професионален празник. Днес по традиция те ще се съберат по стоянките, ще напълнят чашите с ракия и ще се чукнат за здраве и слука. Но първо ще отлеят за „Бог да прости!“ за починалите приятели и колеги.