Силистренско подобри отрицателния рекорд по заболели за ден – 92 души

Във вторник, при възстановяване на учебните занятия след края на коледната ваканция, в общините Силистра и Ситово са били тествани 3423 ученици, съобщиха от Регионалното управление по образование. Няма положителни тестове, както при учениците, така и при педагогическите специалисти и непедагогическия персонал, които също се тестват.

Днес към тестване преминаха и училищата от общините Алфатар и Тутракан поради преминаване на прага на заболеваемост от 250 на 100 000 население за 14-дневен период. Извън мярката за тестване на учениците остават общините Главиница, Дулово и Кайнарджа.

В област Силистра общо 563 ученици имат валиден „зелен сертификат“. Преобладаващо са от община Силистра. Те не се подлагат на тестване.

Днес в Крайдунавска Добруджа бе премината психологичната граница от 10 000 заболели от началото на пандемията. Новозаразените станаха над 400 за 14 дни, а на 5 януари с 92 болни за един ден бе „подобрен“ отрицателният рекорд от две години. Ваксинираните жители на областта със завършен цикъл бяха 24,2% от населението, а над 3600 с поставена бустерна доза.