Стефан Янев: Не се обмисля задължителна ваксинация

Здравната криза е в ръцете на здравните власти. Решение за мерките на национално и регионално ниво и тези, предложени от главния здравен инспектор Ангел Кунчев се взима по компетентност от здравния министър. Това заяви в студиото на Нова телевизия служебният премиер Стефан Янев. В този смисъл политическото решение го взима министър Стойчо Кацаров. „Това са неговите правомощия е по закон“, посочи Янев и увери, че такова ще има до края на седмицата.

Взима се балансирано решение, но вероятно не всички ще са доволни, ще има недоволни, допълни Янев. По темата за недоволството на ресторантьори, премиерът припомни, че още от миналата седмица е взето решение за трансформиране на работата на държавната администрация.

Няма решение и няма такова намерение да задължаваме хората да се ваксинират. Не се обмисля такова решение, увери Янев. Служебното правителство не е направило постъпки към административен или друг върховен съд да пита и дали задължението за ваксинация спрямо определени групи не противоречи на Конституцията. Доколкото знам броят на ваксинираните в здравния сектор и социалните домове е доста висок. Разбира се, достатъчно висок е относително определение, допълни Стефан Янев.