Юбилейната 10-та инициатива „Книги за смет” стартира от Силистра в неделя

Десетото юбилейно издание на „Книги за смет“ пристига в Силистра на 29 май, неделя. Една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която едновременно поощрява рециклирането и четенето, ще отбележи 10 години от своето първо издание с национално турне в 15 града. За пореден път „Кауфланд България“ е основен партньор на „Книги за смет” и ще бъде домакин на инициативата.

Организаторите ще очакват всички желаещи на паркинга на магазина в Силистра на ул. „Никола Вапцаров“ № 8 тази неделя между 10,00 и 13,00 ч. Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в „Книги за смет“ да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди. От първото издание на „Книги за смет“ досега са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над 100 000 книги.