100 снимки връщат силистренци в 150-годишната история на Дунавския парк

Поредната си уникална фотодокументална изложба ще открият в събота, 25 юни, от 11,00 ч. в Дунавския парк Виктор и Петко Герасимови.

Изложбата съдържа над 100 висококачествено дигитализирани и реставрирани изображения, повечето от които не са показвани до момента. Акцент е историята на Дунавския парк, който е най-старият обществен парк в България, навършил 150 години през 2020 г.

Освен изображения от парка, силистренци ще видят и снимки на крайречната част на града, която е продължение на парка. Освен от архива на Петко и Виктор Герасимови изложбата съдържа и снимки от фотоархивите на Добри Йорданов, арх. Траян Георгиев, Милен Теодоров, както и на неизвестен български войник, които е бил в Силистра през месец юни 1941 г.

Снимките обхващат периода от 30-те до края на 80-те години на миналия век. Според създателя на изложбата Виктор Герасимов някои от снимките на пръв поглед са обикновени снимки за спомен, но на тях може да се видят детайли от Дунавския парк, които вече ги няма. Специално внимание е обърнато и на празниците на река Дунав със съпътстващите емоционални ритуали, както и дефилиране на атрактивни лодки, които са декорирани от работниците на различни предприятия в Силистра.