129 години силистренските метеоролози прогнозират виелици, бури, жеги и градушки

Повече сбъднати прогнози си пожелаха силистренските метеоролози в Световния ден на метеорологията, сподели ръководителят на местната обсерватория Йордан Чешмеджиев. „Със съвременните технологии и модерни инструменти науката по прогностика на природните явления и значението им в обществено-икономическия живот на хората става все по-точна и продължителна във времето, сподели Чешмеджиев. Дори когато през зимата предвиждаме виелици и сибирски студове или през лятото предупреждаваме за опасно високи температури и засухи, ние го правим навреме в полза на хората, а от тях зависи да вземат навреме необходимите превантивни мерки“, заяви метеорологът.

2020 г. се определя като втората най-топла година след 2016-та от началото на 21-ви век, като повишението на температурата е с близо +1°С спрямо средната за целия изминал 20-ти век. През 2020 г. атмосферните процеси над Източна България бяха с много голяма динамика и това обуслови голямата променливост на времето и в климатично отношение.

Преобладаваха положителните отклонения в средните месечни температури, като най-високи стойности, до +4.0°÷4.5°С бяха отчетени през февруари, септември и октомври. По отношение на валежа, който като елемент зависещ доста силно от орографията, отклоненията като цяло се определят като отрицателни. Регистрирани бяха и големи положителни суми (до +200% от нормата), но само на изолирани места, след краткотрайни и интензивни извалявания през топлите месеци.

В Силистра началото на метеорологичното обслужване започва преди 129 години през далечната 1892 г. към Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Окръжното хидрометеорологично бюро в Силистра е едно от последните открити в страната. Създадено е през април 1982 г. за обслужване на народното стопанство и Министерството на земеделието. От 1990 г. е преименувано в Метеорологична обсерватория. В нея се събира и обработва метеорологична, хидрологична и агрометеорологична информация за цялата област. С тази информация се обслужват всички държавни институции, бизнесът, граждани и научни звена.

Метеорологичната станция до Самолета работи като синоптична /измерванията са през 3 часа/ от 1 януари 1996 г. Разполага с автоматична метеорологична станция, която измерва температурата на въздуха, максимална и минимална температура, сила и скорост на вятъра, атмосферно налягане, относителна влажност и валежи, през интервал от 20 минути.

Строгата метеорологична статистика сочи, че абсолютният температурен минимум за Силистра е минус 32,0 градуса, регистриран през януари 1942 г. Абсолютната максимална температура достигна до 42,2 градуса в Алфатар и 42,5 в Силистра и Главиница през юли 2007 г.

През 1993 г. е имало най-много стихийни бедствия в Силистра

От 3 до 10 март – обилни снеговалежи, виелици и преспи до 2 метра оставят Силистренска област в плен на снежната стихия. В помощ на затиснатите по пътищата хора пристигат хеликоптер от Варна и 4 БТР-а от Разград. Четири дни продължава издирването на петима души от село Проф. Иширково, тръгнали да спасяват други двама. Масово селищата са без ток и вода, отменени са учебните занятия.

На 27 юли в Силистра се извива смерч /прашна буря, придружена от силен вятър/ с интензивен валеж до 30 л/кв. м. Отнесени са покриви на масивни сгради, повалени са дървета, счупени са витрини, улиците са блокирани от кални наноси. Съборен е 20-тонен кран, щетите от падането му са изчислени за над 1 милион лева. Без ток са 52 села.

В периода 21-23 ноември Силистренска област отново е в бедствена обстановка. Падат валежи между 35 и 50 л/кв. м, снежната покривка е до 15 см, обледяване сковава дървета, сгради и далекопроводи. Целите общини Тутракан, Главиница, Ситово, Кайнарджа са без електрозахранване и с нарушено водоснабдяване. Непроходими са пътищата. Учебните занятия са преустановени за 2 дни.

Излизайки от ледения плен, на 1 декември Силистренска област отново попада в плен, този път на снежната стихия. Валежите са до 30 л/кв. м, снежната покривка достига 50 см, а преспите са между 1 и 2 метра. В бедствена обстановка са всички общини. Без ток са 63 села, 67 са без вода, а 31 – без телефонна връзка. Затрупани са 20 товарни автомобила и много леки коли в отсечката Силистра-Тутракан, където на места преспите са над 2 метра. Всички пътища са непроходими.