18 нови „старейшини” ще коват законите в община Силистра

ObS otzadОбщинската избирателна комисия /ОИК/ в Силистра обяви общинските съветници в новия мандат на местния законодателен орган. В списъка им е възможно да настъпят промени след като новоизбраният за втори мандат кмет д-р Юлиян Найденов сформира екипа си. По традиция разместванията в листите са в средите на управляващата партия и подкрепилите я други политически субекти. Засега Общинският съвет изглежда по следния начин:

С квота отново от 12 съветника е партия „Граждани за европейско развитие на България”: д-р Мария Димитрова, Калоян Нейков, Денислав Димитров, Денка Михайлова, д-р Здравко Горанов, Валентин Перчемлиев, Йордан Владимиров, Ивелин Неделчев, Симеон Симеонов, Младен Желев, Константин Христов и Славянка Стоянова.

Местната коалиция „Гражданско единство” увеличи с един съветник присъствието си в местния парламент: Александър Сабанов, Керанка Иванова, Красимира Маринова, Иван Ковачев, Десислав Пенчев, Орлин Николов и Димитър Трендафилов.

Един съветник по-малко ще защитава идеите на Българската социалистическа партия в Силистра, а тези, които ще го правят са: Георги Кирилов, Лазар Лазаров /в листата под щастливото число 15/, Боян Димов, Дияна Денева и Надежда Бобчева. Намаляха с един и съветниците от Движението за права и свободи, а новите са Джанан Халил и Бирол Мехмед.

Последователите на Георги Първанов в партия „Алтернатива за българско възраждане” си избраха Ростислав Павлов и Димитър Караджов /с „феноменалния” номер 6/. Още преди балотажа бившият секретар на общината Павлов заяви, че отново ще е на тази длъжност и ще отстъпи мястото си на следващия, който според мажоритарния вот е Иванка Ташева.

Дебют в местния парламент направиха „Движение 21” и Националният фронт за спасение на България, които излъчиха съответно Стоянка Дойчева и Стоил Стойчев, както и Йордан Ковачев.

Новата партия, която се появи на политическата карта в Силистра – Социалдемократическата, от раз спечели две места. На тях ще седнат бившите съветници от ДПС Ганчо Неделчев и от ВМРО Милен Пенчев. Директорът на НОИ в града ще е общинският съветник рекордьор с пето поредно избиране. От 1999 г., Пенчев, обаче е натискал три мандата пулта за гласуване, понеже два пъти е бил зам.-кмет, обясни той.

Прави впечатление, че 18 от съветниците са различни от предишния състав на Общинския съвет в Силистра, от които единствено Стоянка Дойчева от „Движение 21” е била съветник от БСП, но в мандат

от началото на 90-те години. От предишните групи съветници в „Гражданско единство“ и в БСП само по двама запазват правото си да бъдат приемствени и в настоящия мандат. Най-много са „оцелелите“ съветници – 6, от ГЕРБ. Най-малко 9 от съветниците влизат, благодарение на преференциалния вот, дал им право да заемат по-предна печеливша позиция от съпартийците си.

Освен от град Силистра, в съвета ще има и представители на селата Айдемир, Калипетрово и Бабук. Засега едва 9 са представителките на нежния пол, което е под 30%, при европейски „изисквания“ за съотношение 40:60% между двата пола. С най-много изкарани мандати са Стоил Стойчев и Керанка Вълчева – четвърти, д-р Мария Димитрова, Константин Стоилов, Александър Сабанов, Георги Кирилов – по три.

По професионален принцип сред съветниците най-много – около 15, са инженерите, следвани от земеделците – 4. По трима са лекарите, педагозите и икономистите, а само двама са юристите – 2.

За пръв път няма и адаши повече от двамата йордановци. За сметка на това има трима общински съветници с една и съща фамилия – Неделчев. Най-младата група, поне на старта е тази на БСП със средна възраст от 42 години.

Според досегашния председател на Общинския съвет в Силистра д-р Мария Димитрова първото заседание на местния парламент може би ще се проведе на 10 ноември, както бе и миналата година.

2 thoughts on “18 нови „старейшини” ще коват законите в община Силистра

  1. Направо ще ни „заковат“.

    Палец нагоре 3 Палец надолу 0

Comments are closed.