38 пътни знака отбиват тировете към Фериботния комплекс, почва работа, май!

След няколкогодишно прекъсване утре Фериботният терминал край Силистра възстановява дейността си по линията до румънския град Кълъраш, съобщи БНР, цитирайки „Пристанищна инфраструктура“. Очаква се това да реши проблема на силистренци с преминаването на тежкотоварните камиони през града.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ са дали поръчка на Областното пътно управление да изпълни проект на Общината за поставяне на пътни знаци по обходния път на града. Те ще пренасочват тежкотоварните автомобили от сухопътния граничен път, намиращ се в града, към изградения преди 14 години фериботен терминал. Поставени са 38 знака на стойност 18 000 лева.

Работното време на фериботния терминал ще бъде в светлата част на денонощието – от 8,00 до 20,00 ч.

Сагата на силистренци с километричните опашки от ТИР-ове по улиците в града, чакащи да преминат граничния пункт с Румъния започна през пролетта на 2016 г. и през последните пет години бяха проведени няколко протеста, като последният бе през ноември миналата година.

Преминаването на камионите през три важни и населени улици подлагаха на звуков терор жителите в тези райони. Трафикът им през населеното място създаваше и реална опасност за живота и здравето на хората. Проблем бе и замърсяването на околната среда.

Преди четири месеца смесена българо-румънска експертна комисия даде зелена светлина за възобновяване дейността на фериботния терминал, след като румънски превозвач изяви желание да я обслужва.

На самото ГКПП вече се раздават листовки, които уведомяват водачите на преминаващите тежкотоварни автомобили за новия маршрут. Каква ще бъде реакцията на спедиторските фирми, тепърва ще се разбере. Превозът от силистренския терминал и два пъти по-бавен и толкова по-скъп.