40 пожара предизвикаха отоплителните уреди този сезон

За да не ви навестяват пожарникарите по този начин, бъдете внимателни и спазвайте изискванията

От началото на отоплителния сезон на 1 октомври в Силистренска област са регистрирани 40 пожара, пряко свързани с неспазване на противопожарните изисквания при работа с отоплителни и нагревателни уреди, съобщи пресцентърът на полицията. При един от пожарите в село Сребърна загина 81-годишна жена, а в Тутракан тежко пострада друга на 62 години, огънят нанесе и значителни имуществени щети.

Почти всички пожари са станали в жилищни сгради, един е възникнал в офис на фирма, друг в заведение за обществено хранене. Благодарение на бързата реакция на противопожарните екипи при близо две трети от пожарите не се е стигнало до материални щети – горели са комини, но в два от случаите огънят се е разпрострял, унищожавайки част от покривите на къщите. В останалата част пожарите са унищожили покриви, битова техника, врати, прозорци и друго имущество.

Интензивното използване на отоплителни и нагревателни уреди през зимните месеци рязко увеличава опасността от възникване на пожари, предупреждават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра. За да се избегнат излишни рискове, оттам припомнят на гражданите основните противопожарни правила, които трябва да спазват през отоплителния сезон.

Използвайте само стандартни и напълно изправни отоплителни печки на твърдо гориво. Под тях задължително поставяйте негорими подложки и ги разполагайте далеч от горими конструкции и материали. Не разпалвайте печките с леснозапалими течности, което може да доведе до експлозия и пожар.

Кюнците трябва да са стандартни, добре укрепени и здрави. Включването им в комините вертикално през подовите конструкции е недопустимо. Не се разрешава и преминаването им през прозорци.

Комините на сградите трябва да се изграждат от негорими материали и да се измазват външно и вътрешно без пукнатини и паднала мазилка в таванската им част. В телата на комините не бива да се вграждат дървени греди и горими конструктивни елементи.

Не оставяйте без наблюдение работещите електрически отоплителни и нагревателни уреди.

Инсталациите, в които има включени електродомакински и отоплителни уреди, трябва да са изправни и да не се претоварват. Недопустимо е подсилването на електрическите предпазители, тъй като се нарушава тяхната защитна функция.

Определени опасности крие и използването на бутилки с газ пропан-бутан за отопление и за битови нужди. Те не бива да се съхраняват пълни в подземни помещения, тъй като газта е по-тежка от въздуха и при теч се наслагва по пода на помещението. Около тях не трябва да има съоръжения, излъчващи топлина. Необходимо е редовно да се проверява изправността на редуцир-вентила на бутилката, тръбопроводите и термозащитата на домакинския или отоплителния уред, тъй като при повреда най-често от тях изтича газ.