4,5 пъти повече от Силистренско е безработицата в Кайнарджанско

11f4c3560a62ce92f7c4df1903bc5e0fРавнището на безработицата в Силистренско през декември е 15,8%, при 16,4% през ноември, съобщиха от Бюрото по труда. За декември 2015 г. равнището на безработица средно за страната е 10%.
В община Кайнарджа процентът на безработните е четири пъти по-голям от националния – 39,3%. Главиница също е в незавидно положение със своите 36,7 на сто. Почти три пъти повече от средното за страната е положението с хората без работа в Ситовско – 28,2%. В Дуловско безработните са 21,7% от жителите в работоспособна възраст, а в Тутраканско 14,5%. Общия процент на безработица в областта се сваля от община Силистра, където тя е по-ниска от националната – 8,9 на сто.
202 души са намерили препитание през последния месец на 2015 г., сочи още статистиката. От тях една четвърт са с високо образование, а почти половината без всякаква квалификация. През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика бележи спад в сравнение с ноември. В бюрата по труда са заявени общо 124 места свободни работни места. Най-много работа са приготвили в държавното управление – 76 места, преработващата промишленост, търговията и операциите с недвижими имоти – по 12.
Към края на декември в трите бюра по труда в Силистра, Тутракан и Дулово, регистрираните безработни са 7444. Техният брой се увеличава с 246 в сравнение с края на ноември, което е характерно за зимния период и в края на годината. Като търсещи работа са регистрирани и 145 заети, 67 пенсионери и 26 учащи се. От общо регистрираните хората с намалена работоспособност са 579.

2 thoughts on “4,5 пъти повече от Силистренско е безработицата в Кайнарджанско

 1. Запитване към Бюрото по труда: Освен да вземате заплати, друго правите ли?

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. Какво да правят,бако.Тяхната заплата върви.Стот и чакат да дойде нов човек да се регистрира.
   Страшното е ,бако,че в Силистрнска област вичко е разрушено и нищо ново не е построено.Няма заводи,фабики.Няма и земеделие. Какво сеят-жито,заревица и слънчоглед. Няма лозя,овощни и зеленчукови градини.Не се сее боб,леща,дини и т.н.
   Няма,бако. Няма къде да се работи.
   При такава голяма безработица никой не алармира ото и за нашата област да се аговори,че е забравена замя, както Северозапдна България. Да сте чули по телевицията и радиото,да сте прочели някъде за това състояние на района ни.
   Няма кой да се бори за инвстиции в Силистренско.
   Силитра е в агония. Силистра е болна. Силистра бере душа.

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.