Силистренски ученици се научиха как се пускат „истински” писма по пощата

Pisma (6)Силистренските третокласници от 3”б” клас на ОУ „Отец Паисий” с класен ръководител Дарина Панова пуснаха първите си и може би последни „класически“ писма в живота си. В Световния ден на пощите – 9 октомври, те посетиха Централната поща в града, където видяха как изглежда плик за писма, научиха как се попълват данните за получател и изпращач върху тях и за какво се използват жълтите пощенски кутии по фасадите на сградите.

Поколението на 21-ви век посети всички помещения на пощата, видя как се разпределят пратките, удариха официалните печати и си поговориха с пощаджиите. Никой от учениците не отговори положително на въпроса, че иска да работи в пощата като порасне.Pisma (10)

От пресцентъра на „Български пощи” съобщиха, че Дафне Сали от Дулово е сред наградените в 44-тия международен младежки епистоларен конкурс на тема „Разкажете ни за света, в който искате да израснете”. При младите автори приказната фантазия за бъдещето е неотделима от реалността. Децата искат да живеят в добър и мъдър, красив и щастлив свят, но особено важно е, че осъзнават своята отговорност за неговото създаване. Ето какво пише осмокласничката Дафне от Дулово: „Искам, копнея да те докосна, Бъдеще! Знам, че ние няма да поведем света към гибел, а към избавление!”.

Всички участници в 44-ия Международен епистоларен конкурс ще получат грамоти от „Български пощи” ЕАД. В конкурса са участвали 97 деца от страната, а първото място в националния етап на конкурса е заела 8-годишната Цветомира Стелиянова от Велико Търново.Pisma (2)

На 9 октомври 1874 г. в столицата на Швейцария Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целият свят празнува сега като Световен ден на пощите. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три години, че името му е променено на Всемирен пощенски съюз /ВПС/ през 1878 г. През 1947 г. ВПС получава статут на специализирана междуправителствена организация на ООН.

На 1 юли 1879 г. България става пълноправен член на ВПС. През 1880 г. Княжеството получава първата покана за конференция в Париж и това е началото на официалните международни контакти на българските пощи.

Международната седмица на писмото се отбелязва с решение на 14-тия конгрес на ВПС в Отава, Канада, през 1957 г., през календарната седмица, която включва датата 9 октомври – Световен ден на пощите.

Международният младежки епистоларен конкурс, е създаден с решение на Конгреса на Всемирния пощенски съюз в Токио през 1969 г. и официално стартира през 1971 г.