597 зрелостници в Силистренско пишат есета и съчинения по 13-ти вариант

615 випускници, от явили се 648, бяха допуснати до държавния зрелостен изпит по български език и литература в Силистренско. От тях тази сутрин в училищата се явиха 597 души, съобщиха от Регионалното управление по образование.

Изпитът започна навреме и без произшествия. Провежда се в 18 училища, в 65 зали. 205 педагогически специалисти участват като квестори в изпита. Във всяко училище са изпратени квестори от други училища. Няма явяващи се на изпит карантинирани ученици.

Сутринта в Министерството на образованието и науката беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня.

Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375. Между две различни теми ще избират зрелостниците в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Минималният брой точки, които зрелостниците трябва да получат на днешната матура, за да са взели изпита успешно е 30, а максимумът е 100 точки.

Тази година интерпретативното съчинение и есето ще са по две различни произведения. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97.