62-годишнината си като град празнува Дулово с богата културна програма

В Дулово стартираха традиционните Майски културни тържества „Дни на моя град 2022“, съобщи пресцентърът на общинската администрация. Те са посветени на годишнината от обявяването на населеното място за град, което става преди 62 години.

Първи в дуловското читалище се изяви Драматичният театър „Антон Страшимиров“ от Разград, който изнесе празничен концерт по повод Рамазан Байрама. Навръх Гергьовден – празник на село Черник, в местното читалище „Просвета 1944“ самодейните състави и гост-изпълнител от Турция поздравиха жителите с празничен концерт.

Същия ден Гергьовденски фолклорен концерт на Танцов състав „Пендари” към читалище „Бялата лястовица – 2018” събра на благотворителен базар в центъра на града над 1600 лева за нови носии на детския танцов състав. Към младото читалище функционират два състава за народни танци с обща численост над 100 души. Техният огромен труд, положен под вещото ръководство на Мариана Маринова и Петя Стоянова, бе подарък за всички жители на община Дулово по повод светлия български празник.

На 9 май в града бе отбелязан Денят на Европа и на победата над хитлеро-фашизма. Кметът на общината д-р Юксел Ахмед и екипът му поднесоха венец на признателност пред Паметника на загиналите във войните от Дуловския край. Цветя с поклон бяха поставени и пред паметните плочи на загиналите във войната в парка на село Межден, където е и паметникът на Александър Тушков. Венец бе поднесен и пред паметника на Павел Тихонов в Дулово.

Утре в града започва и мащабният Фестивал на веселието, който ще продължи пет дни на градския стадион с различни концертни събития. Кулминацията ще е на 14 май, когато от 18,30 ч. празничен концерт ще изнесат самодейни състави към читалища от община Дулово. Те ще „подгреят“ концерта на известния български певец Георги Христов. Денят на Дулово ще завърши с празнична заря във вечерните часове.

Майските тържества ще продължат на 17 май в 9,00 ч. с традиционния Ден на спорта на площад „Единство“. Участниците ще мерят сили в щафетното бягане, хвърлянето на топка и скока дължина от място. На стадиона ще е финалната среща по футбол на градското първенство.

Натоварена ще е културната програма на 18 май – Денят на музеите, когато Историческия музей в града от 11,00 ч. ще бъдат открити две изложби – на местни творци „Приложно изкуство Paper&Mixed Media Art“ и нумизматична изложба на Николай Ников „Циркулирали монети по времето на Княжество и Царство България и съвременни юбилейни монети”. Същия ден от 19,00 ч. безплатната постановка на силистренския театър „Само за мъже”, от Дарио Фо ще разсмее публиката в читалището.

На 20 май подарък за културните и просветни дейци по повод предстоящия празник 24 май ще е класическата комедия от Ст. Л. Костов „Вражалец”, дело на театъра от Силистра.

Ретро изложба на мотопеди и мотоциклети от 60-те и 70-те години на миналия век ще посетят жителите и гостите на Дулово на 21 май 10,00 ч. на малкия площад до общината.

Най-светлият български празник – 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност ще започне в Дулово в 9,00 ч. с чествания по училищата в общината. В 18,00 ч. е тържественото шествие на абитуриентите от Випуск 2022 г., а в 20,00 ч. кметът ще награди на отличниците на випуска.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.