Малки дуловчани помогнаха на връстници със Синдрома на Даун

Четири детски градини в община Дулово, единствени в Силистренска област, се включиха активно в инициативата „Чорапи с кауза“ на фондация „Живот със Синдром на Даун“. Над 1500 лева събраха родителите на деца, посещаващи забавачниците „Мир“ и „Щастливо детство“ в общинския център и „Пролет“ в село Межден с филиала й в Колобър. 220 чифта шарени чорапи обуха малките палавници в подкрепа на своите връстници.

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ за пета поредна година предизвика обществото да обуе шарени чорапи на 21 март. Тогава бе Международният ден на хората със Синдром на Даун, когато светът обува шарени чорапи в знак на подкрепа. Важно е да покажем, че светът е шарен, цветен и различен, но всички имаме нужда от едно и също – любов, разбиране, добро отношение, социални контакти, живот сред останалите.

„За нас, като учители, примерът на възрастните е модел за подражание и начин за изграждане и обогатяване на ценностната система на децата, защото е важно децата в България да живеят заедно, да растат и учат в споделена солидарна и развиваща се среда“, убедена е директорът на детска градина „Мир“ Петранка Михайлова, основен инициатор на кампанията.

Средствата от продажбите на шарените чорапи ще се използват за организиране на летен лагер за деца със Синдром на Даун и техните семейства от България. „И те са тук… И не искат много. Само нашето приятелство. Истинските приятели не броят хромозоми“.