800 метра водопроводи „дарява“ ВиК за Деня на водата – 22 март

Remont ViK (2)По три улични отсечки в Силистра специалистите на ВиК-дружеството сменят старите водопроводни тръби с нови, като подменят и частите на отклоненията към частни и обществени абонати, съобщи управителят на водния доставчик инж. Васил Боранов. Старите бетонни тръби са полагани преди 50-60 години и вече са много амортизирани, заяви инж. Боранов. Дейността е била съгласувана с общинската администрация, която има намерение по трите трасета да направи основен ремонт на тротоарите, прилежащите площи и улиците. Очаква се работата да приключи около 22 март – Световният ден на водата и професионален празник на ВиК-дружеството. Строителството е част от петгодишната му инвестиционна програма и ще е своеобразен подарък за силистренци, заяви инж. Боранов.

Вчера приключи монтажът на първата отсечка – от бившата сграда на профсъюзите до централата на БСП в центъра на града. Разстоянието от около 200 метра бе Remont ViK (5)затворено за движение на автомобили, а строителните дейности завършиха само за два дни. За бързата работа помогна прилагането на модерна технология без копане на класическите траншеи. Чрез обществена поръчка ВиК-дружеството наело специализираната техника и операторите с нея, и освен по-бързо, работата била свършена и по-евтино. Хидравличната машина напъхва новата тръба под земята в «леглото» на старата бетонна, която бива разрушена в технологичния процес.

Според инж. Боранов по този начин дружеството, което инвестира собствени средства в строителството на новите водопроводи, спестява сериозни суми. При полагане на нови тръби по познатия досега начин – копане на дълбоки ями, стойността е около 200 лева на линеен метър, а при високотехнологичната дейност излиза около 60 лева. Друго предимство е и това, че по време на работата не се спира водата на абонатите за дълго време, а само до поставяне на новите сградни отклонения.

Днес започва смяната на около 300 метра тръба по улица «Симеон Велики» – от бившия магазин «Валентина» до тунела на ЦУМ-а. Същата е дължината и на третата отсечка от подмяната на водопровода – от областната администрация по улица «Добруджа» до пресечката й с булевард «Македония».

1 thought on “800 метра водопроводи „дарява“ ВиК за Деня на водата – 22 март

  1. ВиК е търговско дружество и то монополист, работи с парите на абонати. По предложение, на г-н Боранов ,се вдигат цените, сменят здрави водомери с нови пак за сметка на абонатите и представете си, тази подмяна , която е в тяхната програма, била „подарък,дарение за силистренци“, от собствените на ВиК средства. А те от къде са? Пак са взети от гражданите! Много нагла и безочлива хвалба!

    Палец нагоре 14 Палец надолу 2

Comments are closed.