9600 ученици прекрачиха прага на родното си училище, 800 от тях за пръв път

Днес в 44 основни, общообразователни и професионални училища в Силистренско започна учебната 2020-2021 г.

Около 9600 ученици от първи до 12-ти клас прекрачиха прага на родните си училища. Над 800 от тях бяха първокласници. В осми клас постъпиха 793 ученици в дневна форма на обучение. Не са закривани паралелки от определените 34 с държавния план прием. През тази учебна година 679 ученици ще завършат 12 клас – 679 в дневна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и 68 обучаеми в задочна форма на обучение.

Областният управител Ивелин Статев поздрави всички ученици и учители в област Силистра със свой специален поздравителен адрес в качеството си на представител на държавната власт за областта. „…Ситуацията по света е различна от преди няколко месеца и се налага да се съобразяваме със специални здравни предписания. Те ще създадат във всяко училище специфичен ред и форма на отношения, включително и при използване на училищната база. Вярвам, че заедно – ръководствата на училищата в област Силистра, преподавателите по отделните дисциплини и учениците, ще провеждате в духа на българските традиции нормален и резултатен учебен процес. На добър час!“, се казва в посланието на областния управител.

Утре предстои откриване и на академичната учебна година във Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Тази година е направен почти пълен прием в двете направления – педагогическо и инженерно. Откриването е предвидено на открито с участието на гости. На 1 октомври по случай 80 години от Крайовския договор Филиал Силистра е домакин на академична кръгла маса.